Toegankelijkheid

Skip to main content

Op deze pagina:

Wat is een .warc archief?

Informatie ontvangen over het archiveren van uw website?

  • NL opslag

  • ISO 28500
  • Betaalbaar
  • Open-source

Wat is een .warc archief?

Al tijden zijn mensen bezig met het vinden van manieren om websites op een goede manier te archiveren. Het archiveren van een website bestaat uit het harvesten (bezoeken en downloaden) van de pagina's en vervolgens het inpakken van de informatie in 1 bestand. Dit bestand heeft een .warc extensie en noemt men een .warc internetarchief bestand of .warc archiefbestand.

Een .warc archiefbestand kunt u vergelijken met een .zip bestand, het is een soort container met daarin diverse andere bestanden. Geharveste pagina's worden in het .warc archief als normale .html pagina's opgeslagen met daarnaast de nodige bronbestanden zoals javascript en css opmaakbestanden. Overigens zijn .zip bestanden voorzien van compressie en dat is bij .onze warc bestanden niet zo, zodat we voldoen aan de richtlijn archiveren overheidswebsites die dat niet toestaat.

.warc iso 28500

Een ISO standaard omschrijft over het algemeen hoe iets in veel voorkomende gevallen ingericht of opgemaakt moet zijn. Voor .warc bestanden is er de ISO 28500. Daarin staat vermeld wat er in een .warc bestand aanwezig moet zijn, wat de structuur van een .warc bestand moet zijn en o.a. hoe de html, css en javascript bestanden opgeslagen moeten worden. Door gebruik te maken van deze standaard weet u zeker dat uw .warc archiefbestanden uitwisselbaar zijn tussen verschillende diensten, aanbieders en te openen zijn in de meest voorkomende software. Onze .warc arcieven zijn conform ISO 28500-2008.

.warc bestand openen

De markt voor software rondom .warc bestanden is een heel stuk kleiner dan voor andere kantoorsoftware. Omgaan met .warc archiefbestanden is nog steeds een vrij specialistische aangelegenheid. De software rondom .warc bestanden is daarom wat ingewikkelder, soms verouderd en minder modern vormgegeven. Het makkelijkst is .warc bestanden online terug kijken in onze live terugkijken omgeving.

Webrecorder Player
Software die u op Mac, Windows en Linux kunt installeren en waarmee u .warc bestanden kunt openen in een lokale omgeving.

Archive.org uploadfunctie
Op Archive.org kunt u .warc bestanden uploaden die vervolgens gepubliceerd en bekeken kunnen worden. Doe dit alleen wanneer uw .warc bestand door iedereen ter wereld bekeken mag worden.

Web Archiving Integration Layer (WAIL)
WAIL is software voor het openen en afspelen van .warc archieven op Windows en Mac.

Webrecorder pywb
Software voor het openen van .warc archieven op Linux. Vereist de nodige technische kennis.

.warc online live terugkijken

Voor alle websites die wij archiveren bieden wij naast het downloaden van .warc website archieven ook een functie aan voor het live terugkijken van websites. Wordt uw website door ons gearchiveerd? Dan ontvangt u van ons een unieke url waar men in een agenda-weergave een datum kan kiezen en uw website kan terugkijken zoals die toen is gearchiveerd.

Contact

Uw website ook laten archiveren? Bijvoorbeeld om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor transparantie en verantwoording of behoud van cultureel erfgoed? Neem snel contact op. Wij beantwoorden graag uw vragen en voorzien u vrijblijvend van een prijsopgave.