Toegankelijkheid

Skip to main content

Op deze pagina:

Uitleg: de basis van webarchivering

Informatie ontvangen over het archiveren van uw website?

  • NL opslag

  • ISO 28500
  • Betaalbaar
  • Open-source

Uitleg: de basis van webarchivering

Webarchivering is het proces van het verzamelen, bewaren en beschikbaar maken van informatie op het internet voor toekomstig gebruik. Dit is belangrijk omdat inhoud op het web voortdurend verandert, verdwijnt of wordt bijgewerkt, waardoor belangrijke culturele, historische en wetenschappelijke informatie verloren kan gaan. Webarchivering helpt deze informatie te behouden voor onderzoek, educatie en het algemeen belang.

Het webarchiveringsproces omvat verschillende stappen:

  1. Selectie en besluitvorming kosten (dit doet u).
    U beslist welke websites of webpagina’s gearchiveerd moeten worden. Dit kan op basis van thema, belang of wettelijke verplichtingen waaraan uw organisatie moet voldoen.
    Weet u welke website(s) gearchiveerd moet(en) worden? Neem dan contact met ons op. We voeren dan een proefindexatie uit en sturen u een offerte. Na akkoord kunnen we binnen enkele dagen uw website gaan archiveren.

  2. Crawling en Capturing (dit doen wij).
    Het gebruik van software, zoals webcrawlers of spiders, om automatisch informatie van het web te verzamelen. Deze tools navigeren door websites, volgen links en downloaden de inhoud van webpagina’s, inclusief tekst, afbeeldingen, video’s en andere media. Lees meer over ons website archiverings platform.

  3. Opslag (dit doen wij).
    De verzamelde gegevens worden opgeslagen in archiefformaten. Dit kan in de vorm van 'WARC'-bestanden zijn, wat staat voor Web ARChive format, een standaardformaat voor het opslaan van webinhoud. Lees meer over ons website archiverings platform.

  4. Ontsluiting (dit doen wij).
    Gearchiveerde inhoud wordt beschikbaar gemaakt voor het publiek via een speciale interface. Hier kan de gearchiveerde website gebrowsed worden net zoals het origineel. Ook wordt de gearchiveerde website ontsloten via het aanbieden van de .warc bestanden.
    Zodra uw website door ons gearchiveerd wordt ontvangt u een link waar gearchiveerde versies van uw website te bekijken zijn, en een link waar de .warc bestanden gedownload kunnen worden.

  5. Preservatie (dit doen wij).
    Op lange termijn moeten de opgeslagen gegevens onderhouden worden om te verzekeren dat ze toegankelijk blijven ondanks verouderende technologieën en formaten. Dit kan inhouden dat data naar nieuwe opslagmedia moet worden overgezet of dat formaten moeten worden geconverteerd.

  6. Overdracht aan e-depot (dit doet u).
    Na een bepaalde tijd, zoals 10 of 20 jaar, kunnen de archieven overgedragen worden aan een e-depot voor verdere langdurige bewaring. Een e-depot is een gespecialiseerd systeem voor het beheren, bewaren en toegankelijk houden van digitale archieven over lange termijn. Een voorbeeld hiervan is het e-depot van het Nationaal Archief. U doet dit door de .warc archieven die wij opgeslagen hebben te downloaden en bij het e-depot te uploaden. U kunt er ook voor kiezen om de archieven te laten vervallen. Dit gebeurd automatisch na de gekozen bewaartijd (meestal 10 of 20 jaar).

Contact

Uw website ook laten archiveren? Bijvoorbeeld om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor transparantie en verantwoording of behoud van cultureel erfgoed? Neem snel contact op. Wij beantwoorden graag uw vragen en voorzien u vrijblijvend van een prijsopgave.